Pressmeddelande 16 november 2021

Backahill ingår avtal om att sälja AB Cernelle

Backahill AB har ingått avtal om att sälja samtliga aktier i dotterbolaget AB Cernelle till tyska läkemedelskoncernen Dermapharm AG.
– Vi har haft en lång och mycket intressant tid som ägare till Cernelle som utvecklats mycket positivt under vd Ken Tinebos ledning. I Dermapharm får Cernelle en ägare som kan fortsätta att utveckla och supportera bolaget på den expansion, både geografiskt och produktmässigt, som man nu jobbat strategiskt mot ett antal år. Försäljningen av Cernelle är helt i linje med Backahills strategiska inriktning, där vi fokuserar på vår kärnverksamhet inom fastighets- och destinationsutveckling, säger Lennart Mauritzson, vd och koncernchef i Backahill AB.
– Backahill har varit en bra ägare som skapat stabilitet för Cernelles unika verksamhet. Bolagets framgångar de senaste åren, hade inte varit möjlig utan Backahills fina stöd och tillit. En ny offensiv expansionsplan med målsättning att bli ledande i världen avseende produkter med pollenextrakt för medicinskt bruk, har de senaste åren gett organisationen en tydlig riktning framåt med stor tillväxtpotential, i såväl etablerade som på nya marknader. Dermapharm kommer som industriell ägare att tillföra specifik kompetens inom segmentet växtbaserade läkemedel och jag ser fram emot en fortsatt spännande och framgångsrik resa för Cernelle när bolaget växlar upp produktionskapacitet för att möta en ökad efterfrågan, säger Ken Tinebo, vd AB Cernelle.

Köpet avser 100% av aktierna och affären beräknas vara klar i slutet av november.

Om AB Cernelle:

AB Cernelle är ett svenskt läkemedelsföretag med forskning, utveckling, tillverkning och distribution av läkemedel inom urologin, med särskild fokus på kronisk prostatit (CP/CPPS) och godartad prostataförstoring (BPH). Företaget har utvecklat växtbaserade läkemedel av högkvalitativa pollenextrakt sedan 1953. Med mer än 67 miljoner dygnsdoser per år är Cernitol® ett av världens mest använda läkemedel vid godartade prostatabesvär. Bolaget omsätter 70 Mkr med god lönsamhet och har ca 40 anställda på anläggningen i Välinge utanför Ängelholm.
www.cernelle.com

Om Dermapharm AG:
Tyska Dermapharm AG är en börsnoterad läkemedelskoncern verksam inom specialläkemedel, generiska och receptfria produkter. Omsättningen 2020 var 794 miljoner euro och man har ca 2 300 anställda medarbetare i Tyskland och internationellt. Koncernen äger mer än 1300 egna marknadsföringstillstånd som innehåller mer än 380 farmaceutiska ingredienser.

För ytterligare information:
Lennart Mauritzson, VD och koncernchef Backahill AB, tel. 0725-70 80 80
Backahill är ett familjeägt bolag som bildades 1998. Vi driver fastighets- och utvecklingsprojekt runtom i
landet och har intressen i några av Sveriges största fastighetsbolag.