Kina öppnas för Cernelle

AB Cernelle har tillsammans med MeiRui, ledande läkemedelsföretag inom urologi i Kina, erhållit ett godkännande av Shenitong® (= Cernitol®Novum, ett växtbaserat läkemedel för behandling av godartade prostatasjukdomar.

Lansering av Shenitong® förbereds nu av företagen, som planerar att medicinen kommer att finnas tillgänglig i slutet av 2021.

I Kina finns 700 miljoner män i åldern 15-64 år. Ungefär 40 procent, motsvarande 280 miljoner män, besväras av godartade prostatasjukdomar. Shenitong® (Cernitol®Novum) är dessutom den enda medicin som godkänts för behandling av kronisk prostatit i Kina.

Fortsatt samarbete mellan Cernelle och MeiRui koncentreras nu kring lansering av Shenitong®, ett växtbaserat läkemedel för behandling av godartade prostatasjukdomar; kronisk prostatit, bäckensmärt-syndrom och godartad prostataförstoring.

– Detta innebär en fantastisk möjlighet för Cernelle och vi förväntar oss att inom de kommande fem åren mer än fördubbla produktionsvolymerna och försäljningsvärdet i bolaget, säger Cernelle´s VD Ken Tinebo.

Idag tillverkas Cernitol®Novum motsvarande volymer av 250 miljoner tabletter per år. Flera projekt pågår intensivt på anläggningen utanför Ängelholm för att öka produktionskapacitet och lyfta Cernelle till en världsledande position av pollenextraktion och produkter för medicinskt bruk med fokus på godartade prostatasjukdomar.

– Detta kräver fler kvalificerade och engagerade medarbetare med uttalad drivkraft att göra skillnad i vårt meningsfulla arbete på Cernelle. Rekrytering av rätt personer är nyckeln till fortsatt framgång för bolaget, säger Ken Tinebo.

Mer information: Ken Tinebo, VD Cernelle, 0730-877 637  ken.tinebo@cernelle.se

Om AB Cernelle

Ett svenskt läkemedelsföretag med forskning, utveckling, tillverkning och distribution av läkemedel inom urologin, med särskilt fokus på kronisk prostatit (CP/CPPS) och godartad prostataförstoring (BPH). Företaget har utvecklat växtbaserade läkemedel av högkvalitativa pollenextrakt sedan 1953. Med över 67 miljoner dygnsdoser per år är Cernitol® ett av världens mest använda läkemedel vid godartade prostatabesvär. Bolaget omsätter 70 Mkr med god lönsamhet och har ca 40 anställda på anläggningen utanför Ängelholm. www.cernelle.com

Om MeiRui Pharmaceuticals

Ett kinesiskt läkemedelsföretag som grundades 1996 med fokus på utveckling, tillverkning, distribution och försäljning av mediciner inom urologi och allergi i Kina. MeiRui var tidigare ägt av Glaxo SmithKline och såldes till Tradestar Medicine & Biotechnology Co Ltd år 2016. Nuvarande ägare är ett investmentbolag. Företaget omsätter ca 3 000 Mkr om året.

Läs mer:

https://www.di.se/nyheter/lakemedelsbolag-far-klartecken-i-kina-baddar-for-kraftigt-vinstlyft/

https://www.sydsvenskan.se/2021-08-25/lakemedelsbolag-far-klartecken-i-kina–baddar-for-kraftigt-vinstlyft

https://www.dagensps.se/bors-finans/life-science/klartecken-i-kina-for-cernelles-lakemedel-mot-prostatabesvar