AB Cernelle har signerat ett exklusivt avtal med MeiRui, ett ledande läkemedelsföretag i Kina med en väl etablerad produktportfölj av mediciner för behandling av sjukdomar i urinvägarna.

Cernelle avser att tillsammans med MeiRui registrera och erhålla godkännande av Cernitin T60 och GBX (aktiva läkemedelsingredienser) via National Medical Products Administration i Kina.

Samarbetet mellan Cernelle och MeiRui kommer att innebära en relansering av Shenitong®, ett växtbaserat läkemedel för behandling av godartade prostatasjukdomar; kronisk prostatit, bäckensmärt-syndrom och godartad prostataförstoring.

I Kina lever drygt 700 miljoner män i åldern 15-64 år och förekomsten av godartade prostatasjukdomar bedöms vara ca 40% i denna åldersgrupp, vilket innebär att 280 miljoner män är i behov av behandling. Idag finns det ingen tillgänglig och godkänd behandling för kronisk prostatit och läkare använder oftast en kombination av mediciner utan större framgång.

Kina beräknas bli världens största läkemedelsmarknad i slutet av 2019 och passerar därmed USA som i många år varit ledande.

”Detta innebär en fantastisk möjlighet för Cernelle och jag förväntar mig att inom de kommande fem åren har bolaget mer än fördubblat produktionsvolymerna och försäljningsvärdet”, säger Cernelle´s VD Ken Tinebo.

Idag tillverkas Cernitin® T60 och GBX motsvarande volymer av 200 miljoner tabletter per år. Flera projekt pågår på anläggningen utanför Ängelholm som skall öka produktionskapaciteten och lyfta Cernelle till en världsledande position av pollenextraktion och produkter för medicinskt bruk med fokus på godartade prostatasjukdomar.

”Detta kräver fler kvalificerade och engagerade medarbetare med uttalad drivkraft att göra skillnad i vårt meningsfulla arbete på Cernelle. Rekrytering av rätt personer är nyckeln till fortsatt framgång för bolaget”, säger Ken Tinebo.

Om AB Cernelle; är ett svenskt läkemedelsföretag med forskning och utveckling av läkemedel inom urologin, med särskilt fokus på kronisk prostatit (CP/CPPS) och godartad prostataförstoring (BPH). Företaget har utvecklat växtbaserade läkemedel av högkvalitativa pollenextrakt sedan 1953. Med över 50 miljoner dygnsdoser per år är Cernitol ett av världens mest använda läkemedel vid godartade prostatabesvär. Bolaget omsätter 70 Mkr med god lönsamhet och har ca 40 anställda på anläggningen utanför Ängelholm. www.cernelle.com

Om MeiRui Pharmaceuticals; är ett kinesiskt läkemedelsföretag som grundades 1996 med fokus på utveckling, tillverkning, distribution och försäljning av mediciner inom urologi och allergi i Kina. MeiRui var tidigare ägt av Glaxo SmithKline och såldes till Tradestar Medicine & Biotechnology Co Ltd år 2016. Nuvarande ägare är ett investmentbolag och omsätter ca 3 000 Mkr.